martes, 19 de enero de 2010

bolquers de roba a la llar d'infants!!!!!

Cabanes implanta bolquers de roba reutilitzables a la llar d´infants municipal

Cabanes, amb la col·laboració de l´Agència de Residus de Catalunya, ha iniciat la implantació d´un projecte pilot per disminuir la presència de bolquers en els residus municipals. Per aquest motiu, l´11 de novembre de 2008 va començar la implantació de l´ús de bolquers de roba a la llar d´infants amb la seva utilització per part de 19 nens.

El bolquer escollit és tot en ú, és a dir, l´absorbent i la calça estan cosits en una sola peça. El primer element, és un teixit gruixut que conforma la part interna del bolquer i en aquest cas està fet de microfibra. La calça és un teixit impermeable però transpirable que exerceix la funció de retenir la humitat per tal que no traspassi a la roba de l´infant. Aquests resulten tan fàcils de posar com els d´un sol ús. També s´utilitza una capa molt fina de cel?lulosa entre la pell i el bolquer, que es llença després de cada ús. S´espera que la vida mitjana dels bolquers de roba pugui ser d´uns quatre cursos.

A l´escola es realitzen de mitjana dos canvis de bolquers per nen i dia. Però el nivell d´implicació no es limita a l´escola: Amb la col.laboració dels pares, els alumnes arriben a l´escola amb un bolquer de roba que els hi fou lliurat net el dia anterior i que els pares col.loquen a casa. De la mateixa manera, els nens surten de l´escola amb un bolquer de roba posat, que els pares retornen brut el dia següent, dins d´una bossa.

El rentat, l´assecat i el plegat dels bolquers el realitzen les mateixes educadores dins l´escola bressol, mitjançant màquines rentadores iguals que les domèstiques. Amb una temperatura de rentat de 60ºC s´assegura la higienització completa del bolquer.

S´estima que cada nen utilitza entre 4.000 i 5.000 bolquers d´un sol ús durant la seva infantesa, dels quals uns 1.500 s´espera que es redueixin en aquesta experiència. Amb la configuració actual del sistema, això s´aconsegueix utilitzant 15 bolquers reutilitzables per nen, amb els avantatges evidents en termes de prevenció de residus. Tenint en compte que cada bolquer d´un sol ús estalviat pesa uns 210 grams de residus, l´aplicació de l´experiència suposa una reducció d´uns 316 kg per nen que altrament haguessin acabat a l´abocador.

Els bolquers d´un sol ús són una fracció dels residus municipals als que es presta singularment poca atenció. Representen entre el 2 i el 3% dels residus municipals, i entre el 70 i 75% dels residus generats en escoles bressol i de moment no tenen altre destí que els tractaments finalistes, ja que no se´ls hi pot aplicar cap tipus de reciclatge. De fet, en els municipis amb alts nivells de recollida selectiva (per exemple, aquells on es fa recollida selectiva porta a porta), els bolquers signifiquen la fracció amb major presència dins de la fracció resta i, per tant, constitueixen una de les principals dificultats per a assolir majors nivells de recuperació.

http://www.emporda.info/secciones/noticia.jsp?pRef=2008120400_2_33802__Comarca-Cabanes-implanta-bolquers-roba-reutilitzables-llar-dinfants-municipal

No hay comentarios:

Publicar un comentario