martes, 19 de enero de 2010

a Rubí també aposten pels bolquers de roba!!

Durant aquest mes de juny impulsem una nova campanya que contempla dues accions: d’una banda l’edició d’una guia de prevenció de residus a les llars amb nadons i d’altra, la distribució de bolquers reutilitzables. La guia de prevenció de residus es distribuirà en col·laboració amb els centres d’assistència sanitària, i es lliurarà durant les visites pediàtriques a totes aquelles famílies que ho vulguin. Aquesta guia recull consells sobre com prevenir residus amb el canvi de bolquers, productes de higiene, alimentació, joguines, roba, etc. També pretén fomentar la reducció de residus innecessaris proposant alternatives viables i promovent la reutilització.

Pel que fan els bolquers reutilitzables, els nadons acabats de néixer, de menys d’un mes d’edat, rebran de mans dels pediatres (a més de la guia de prevenció de residus) un val per adquirir els bolquers amb un doble recanvi. La resta de pares que decideixin provar el bolquer amb els seus nadons hauran de trucar al Telèfon Verd (900-130.130 o al 93-699.98.01, si truquen des d’un mòbil). Inicialment està previst que es distribueixin fins a 500 bolquers, i l’Ajuntament s’ha posat en contacte amb les botigues de la ciutat perquè tots aquells pares i mares que decideixin utilitzar-los els puguin adquirir fàcilment. A la guia de prevenció hi haurà una llista de botigues on es podran adquirir.

En aquest temps de dificultats econòmiques per a les famílies y les administracions, els recursos públics no es poden destinar de manera frívola. Es per això que el Servei de Gestió de Residus de l’Ajuntament de Rubí ha impulsat aquesta campanya, i l’ha fet per diferents raons. La primera, de caràcter ambiental, pretén reduir la generació de residus (bolquers, tovalloles higièniques, pots de feridetes, roba i sabates).

Cal tenir en compte que un nadó utilitza al voltant de 5.000 bolquers al llarg dels primers anys de vida, una mitjana de 2.190 bolquers en un any si calculem l’ús de 6 bolquers diaris. Es calcula que al voltant del 4% de la brossa recollida l’any 2008 que s’ha portat a l’abocador han estat bolquers d’un sol ús. Durant el 2008 va haver a Rubí uns 2.034 nadons (nascuts entre els anys 2007 i 2008) que van utilitzar bolquers, això suposa gairebé 4,5 milions de bolquers en forma de residus. Amb l’ús dels bolquers reutilitzables es reduirien en 935 tones el residus que tenen com a destí final l’abocador.

Si és important aquesta vessant, no es menys important l’impacte que aquests productes tenen sobre l’economia familiar. Cal tenir present que els bolquers d’un sol ús tenen un cost de més de 1.200 euros durant els dos primers anys, comptant una mitjana d’unes 5.500 unitats per nadó. Pel que fa els bolquers reutilitzables, tenen una despesa inicial d’uns 500 euros (32 absorbents de la part interior del bolquer, 16 bolquers ajustats i 500 làmines biodegradables). A més es poden guardar i fer-los servir per a germans i altres nadons de la família.

Sens dubte aquesta nova iniciativa significarà un estalvi important per a les famílies, pel municipi i una bona noticia en termes de sostenibilitat. Cal dir també que està finançada en gran mesura per l’Agència de Residus de Catalunya, com la majoria de les que estem impulsant els darrers dos anys.

http://www.ajrubi.cat/ajrubi/notespremsa/detall.php?apartat=¬apremsa=1950

No hay comentarios:

Publicar un comentario